escape windows
- This topic has 7 replies, 4 voices, and was last updated 20 years, 8 months ago by
FIN.
- AuthorPosts
- March 7, 2006 at 7:59 pm #708482
henry
Participantmy window company are trying to tell me i cannot have a top hung window as an escape window. i thought all the regs state is that you have to have an ope 850mm high by 500mm wide and 800mm off the ground. My window is 1360mm wide and 1350mm high so surely this complies even if it is top hung??????
March 8, 2006 at 12:10 pm #775598henry
ParticipantPlease help!!!!! have to order my windows today!!!!!!!!!!
March 8, 2006 at 3:46 pm #775599LOB
ParticipantRelevent section of Part B is 1.5.6 (page 56) see also 1.5.7.6
http://www.environ.ie/DOEI/DOEIPol.nsf/0/e9f461900531613180256f5d0045c6c4/$FILE/Sections1-B1.pdf
1.5.6 section d prohibits Horizontally hung windows below an escape window but I can’t see a reference to the Escape window itself.
The regs are generally common sense.
Logically I would avoid a top hung escape window as it will require effort to open & will not remain open.March 8, 2006 at 7:29 pm #775600Bren88
ParticipantTop hung windows remain open just as easily as sid hung.
Top hung are definatly accepted means of escape, in fact the diagram in the regs shows a top hung window.
The company may have being trying to say that you cannot install all top hung windows, as horizontally hung windows on the lower floors below the escape are not permitted.March 8, 2006 at 7:52 pm #775601LOB
Participant@Bren88 wrote:
Top hung windows remain open just as easily as sid hung..
Top hung is a bit more susceptible to gravity I would have thought.
March 8, 2006 at 8:02 pm #775602Bren88
Participant@LOB wrote:
Top hung is a bit more susceptible to gravity I would have thought.
Obviously, side hung stay stay open on their own accord. Top hung have gravity to fight, and that’s why they have a different sliding mechanism. One that stays at whatever level you leave it.
March 9, 2006 at 1:38 pm #775603henry
Participantwell i checked with chief fire officers x 2 and there is no reason why you can’t have top hung. the top hung i was getting stays at whatever level you open it anyhow. the fire officer told me that BS5588 Part 1 is going to be ammended and that as long as you have a 0.33m of an openable section with a 450mmx450mm ope.
March 9, 2006 at 10:59 pm #775604FIN
Participantnew part b states that you can have top hung but it has to be able to remain open in the event of a fire
- AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.

